28 Kasım 2016 Pazartesi

Mezopotamya



Mezopotamya eski medeniyetlere ve ilklere yurtluk yapmış bir yer. İlk medeniyetin ortaya çıkması, sistemli bir din, kültür oluşması, yazının keşfedilmesi ile önemli bir yer. Kitapta sıralı bir mezopotamya tarihi sunuyor bize. Çok derine inmeden Sümerlilerin yazıyı keşfetmelerini, Akadların ticaret kolonilerini, Babil yasalarını, Asur kütüphanelerinin önemini gibi bir çok önemli konuyu ufak ufak size veriyor. Kitabın birinci kısmında sümer zamanında islam zamanına kadar ki tarihsel süreci anlatmakta. İkinci kısımda ise mezopotamya da tarım, ekonomi, din, sanat, mimari gibi kültürel ve bir medeniyeti oluşturan  bileşenler üzerine bilgiler veriyor. 

Yazar Sümerlileri anlatırken onların doğudan gelmediklerini savunuyor. Fakat dillerinin batılılar gibi değilde doğulular gibi eklemi olmasını da bir şey diyemiyor. Yapılan araştırmalarda Sümer öncesi bu bölgede birileri var mı sorusu karanlıkta. Bundan dolayı mezopotamya da gelmiş, daha önce ekip biçilmemiş bir araziyi geniş su kanalları ile donatmış, şehirler kurmuş, yazıyı keşfetmiş ve sistemli bir inanç sisteminin olması yazarın dikkatini çektiği gibi, düzenli ve disiplinli bir kavmin eseri olduğunu gösteriyor. 

Mezopotamya ilklere imza atmasının yanı sıra çok hareketli bir tarihe de sahip. Burada imparatorluktan, şehir devletlerine bir çok devlet ve millet sırasıyla geçmiş. Sürekli bir hareketin olduğu topraklar. Bir çok devlet kurulmuş ve yıkılmış. Fakat her zaman kültürü sürdürmeyi başarmışlar. Sümerlilerin kurduğu yüksek kültür, bir sonraki gelen için ana kaynak olmuş. Sümer kültürünü bu zamana kadar taşımışlar. Halen Sümer kültüründe kalıntıları günümüzde yaşamaya devam etmekte. Sümerlileri bu bakımdan okumanızı tavsiye ederim.  

Mezopotamyayı merak edenlere giriş kitabı olarak okunacak bir eser. Alfa yayınları serinin devamını umarım getirir. Eski çağ medeniyetleri hakkında daha fazla kitap yayınlanır. Merak edenlere önerebileceğim bir eser.

21 Kasım 2016 Pazartesi

Tüyap Kitap Fuarı 2016




Bu senede beklediğimiz an geldi. Planlar bir ay öncesinden yapıldı ve sabah erkenden yola çıkıldı. Heyecan ile Tüyap fuar alanına geldik. Her sene olduğu gibi bir kitap listesi hazırlayarak gittim fuara. Artık fuar müdavimlerinin de bildiği üzere pek kayda değer indirim yapmıyorlar. Hatta ben bazı internet sitelerinden hangi yayın evine ne kadar indirim var kitapların yanına not alarak gittim. Ben 2. gün fuara gitsem de pazar günü sabah vakti çok sakindi. Sonradan kalabalıklaştı. Baştan başlayarak tüm standları gezdik fuarkadaki.

Fuarda listeyle gitmeme rağmen liste dışı da çok kitap aldım. İnsan kendini kaybediyor bazı yerlerde. Buda bizim içinde kötü :) Devlet kurumları dışında yine fazla bir indirim yoktu. TTK ve TDK, Atatürk Araştırmaları Merkezi %50 indirim yapıyordu. TTK'na bu sene Ahmet Taşağıl gelmişti imza günü içinde hemen Göktürkler eserini de ona imzalattık. Fakat çok sohbet etme imkanımız olmadı. Göktürkler ile alakalı bir kaç soru sordum o kadar. Zaten TTK bizim için ana yerlerden bir tanesi, indirimi güzel olması, tarih okuru olmamız sebebiyle bir çok kitap alıyoruz. Bu sene ciltli kitap sayısını artırmışlar. Fakat kitapların fiyatları biraz artmış. Diğer gezdiğim yayın evlerinden gözüme takılan yüksek indirim yapan bir yere rastlamadım. Yine alışveriş yaptık işbankası, ötüken, ayrıntı, akçağ vs şimdi aklıma gelenler bunlar. Bazı yayın evleri ile gerçekte pazarlık yaptık daha fazla indirim almak için. Sonunda koparmayı başardık. Yeditepe bunlardan bir tanesi oldu, ötükenden de hediye kitap aldık o kadar alışverişe versinler artık. Aklımda hiç yokken Stephen King kitaplarının ciltli olanlarını aldım. Baya bir pazarlık yaptık almadan önce. Aslında internet kitapçılarında bizim orada zorla yaptırdığımız indirimi çok kolaylıkla alabiliyorduk. Fakat ciltli kitapların şöminlerinde bazı yırtılmalar olabiliyor. Görerek almak bana daha cazip geldi açıkçası. Sonradan da bir daha ciltli basmazlar korkusu da vardı tabi. 

Arkadaş kitapevinde bir standa bazı kitaplar 9 TL gibi bir rakama satıyorlardı. Bunların içinde almak istediğim Alexandre Dumas'ın Son Şovalye kitabı da vardı 3 tane aldık görünce. Herkes kendine birer tane edindi arkadaşlarla birlikte. Tübitak yayınları zaten artık diplere çökmüş durumda memnuniyetsizliğimiz son noktada. Elimde olmayan iki kitabını aldım. Sonradan sahaflarda arama olayına girmemek için. Bu sene aslında Alfa yayınlarında güzel kitaplar çıkıtı. Hem bilim hem felsefe ve tarih olarak güzel eserler basıyorlar. Listemde iki kitabı vardı. Eliade'nin mitler üzerine kitabını getirmemişler fuara bende bunu anlam veremedim. Nasıl olur da fuara sen kitap getirmiyorsun. Pinhan yayınlarının standında sahibi ile karşılatık, muhabbet ettik kendisi ile sağolsun iyi indirim yaptı. Ciltli kitapları gerçekten çok güzel basmışlar. İkinci en fazla alışveriş yaptığım yer Ötüken Neşriyat oldu. Artık yeni okuma konusuna yavaş yavaş hazırlık olsun diye kitapları topladım. Sahafları pek gezme imkanım olmadı. Zaten Beyoğlu Sahaf Festivaline gitmiştim, pekte programa koymadım. Artık sonlara doğru bir yarım saatlik boşluk kalınca şöyle hızlıca bakayım dedim. İki tane eski Tübitak  bilim kitaplarından iki tanesine denk geldim. Onları da çantaya ekleyerek günü tamamlaşmış olduk. 

Bu sene çok kitap alıyoruz diye bir tane pazar arabası ile gittik fuara ama o bile bizi kesmedi. 3 kere arabaya sefer yapmak zorunda kaldık boşaltmak için. Ama tavsiye ederim benim gibi çok ve ağır kitaplar alıyorsanız çok rahat gerçekten :) Benim için beklediğim etkinlik güzel olarak tamamlandı. Her seneki gibi isterdim ki daha fazla indirim olsun. Ama alıştık buna artık. Bazı arkadaşlar indirim olmadığı için gelmiyor ama bizim için sevdiğimiz bir etkinlik Tüyap. Yazarlar ve yayıncılarla sohbet etmek, kitap imzalatmak, dolaşmak, kitap alışverişi yapmak bizim için güzel geçmesini sağlıyor. Herkese yeni aldığı kitaplarda keyifli okumalar diliyorum.

17 Kasım 2016 Perşembe

Beyoğlu Sahaf Festivali





Bu yıl olup olmayacağı tam belli olmayan bir festival sonunda büyük bir etkinlik ile gerçekleştirildi. Geçen senede ukitap'daki arkadaşlar ile buluşup gittiğimiz festivale yine beraber gitme kararı aldık. Planlar yapıldı haberler verildi ve 30 Ekimde sahaf festivalinde buluştuk. Yazı biraz geç oldu ama festivalde zaten geçen haftasonu sona erdi. Belediyenin verdiği karar ile uzatılmıştı süresi. Bu seneki festival mekanı diğer seneye göre daha ferah geldi bana. Meydan da kurmuşlar ve büyük bir alana kurmuşlar. Geçen seneki alan çok dardı. Bu senede gerçi sıkışıklık yaşadık ama bana daha ferah geldi. 

Yeri gelmişken size ukitap hakkında bilgi vermek istiyorum. Kitap okuyan çoğu kişinin haberi olduğu bir site olduğunu düşünüyorum. Genel amacı insanların elindeki kitapları okumak istedikleri kitaplar ile takas yapması üzerine kurulmuş bir site. Şuan için üye olmak için davetiye gerekmekte. Bende bir yıldan fazla bir süredir bu siteye üyeyim. Burada kitap okuyan insanlarla tanışarak aramızda güzel dostluklar kurduk. Bu dostlukları daha ileri götürüp herkesin ortak ilgi alanı olan kitaplar üzerine sohbet ederek geliştirdik. Uzun bir süredir de İstanbul da bulunan üyelerle buluşarak çeşitli sahafları ve kitapçıları gezmek için buluşuyoruz. Kitaplar ve kitapları ilgilendiren her konuda çok güzel sohbetler ederek geçiyor buluşmalarımız. İşte bu sahaf festivali buluşması da bunlardan bir tanesi ile birlikte yaptık. Yine güzel bir sohbet ve sahafları gezerek zaman geçirdik.

Bu seneki sahaf festivalinde bir liste ile gittim. Ama sahaflar genelde popüler kitapları festival alanına getirdikleri için elimdeki liste pek bir işe yaramadı. Eski Tübitak bilim kitaplarını topluyordum. Onları ucuza bulma şansım oldu ve birkaç tane aldım. Aradığım diğer kitaplardan yine karşıma çıkan kitaplar oldu. Yalnız bazı sahaflar fiyatları çok yukarı çekiyorlar. İnsanlarda bilmeden alabiliyor. Mutlaka bu konuda fiyat bilgisi olarak bu tür etkinliklere katılmak gerekiyor. Piyasada bulunan bir kitabı size yüksek fiyata satabiliyorlar. Yada nadirde daha ucuz olan bir kitabı daha pahalı alma ihtimaliniz olabiliyor. Bundan dolayı akıllı telefonlarınızın hazır olarak gitmenizi tavsiye ederim. Sıkı pazarlık yapmayı da bilmek lazım. Ben bu konuda eksiğim biraz. Eliade'nin bir kitabını ve birkaç tarih araştırma kitabı bularak günü tamamladım.  Güzel festival oldu benim için arkadaşlarla sohbet ve kitaplar başka ne istenebilir ki :) Bu tür sahaf festivallerine gitmediyseniz mutlaka bir tanesine katılmanızı tavsiye ederim. 

14 Kasım 2016 Pazartesi

Paradoks



Kitabı D&R kampanyasından aldım. Bu ay içinde bu kampanyadan gerçekten çok kitap aldım. Bunla ilgili yazı yazmayı düşündüm ama kaldı öyle. Kitabı almam aslında hiç bir araştırmaya yada tavsiyeye dayanmadan gerçekleşti. Bilim ve Paradokslar olunca konusunun hoş olabileceğini düşündüm açıkçası. 

Bilim alanında aslında sık olmasa da bulunan şeyler paradokslar. Bazıları artık o kadar ünlü ki savunduğu teoriyi bile aşmış durumda. Bunların başında en ünlüsü Shroderin  kedisi yada dede torun paradoksu olabilir. Kitap ilk önce bize paradoksun ne olabileceğini açıklayarak sözel olarak çözümlenebilecek paradokslardan örnekler vererek işe başlıyor. Daha sonra ise bilimsel bilginin öne çıktığı, açıklamaların artık bilimsel dayanaklara başvurularak yapıldığı paradokslar geliyor. Aslında kitap işin içindeki paradokslardan çok açıklamaları ile daha çok öne çıkmakta bence. Paradoksları açıklarken ve nasıl çözüleceği yönünde fikirler ortaya koyarken safi bilim ile bunu yapmakta. Buda bayağı bir bilgi ile bombardıman altında kalıyorsunuz. Tabi bu sizi korkutmasın yazarın anlatım şekli ve üslubu çok sade ve herkesin anlayacağı şekilde bilgileri sunuyor. Paradokslar da ki tuhaflıkları geçtim gerçek bilimde ki tuhaflıkları okuyunca aslında daha fazla şaşıracaksınız. Kuantum alanına girdiğiniz gerçek hayatta olan aslında bizim farketmediğimiz bir çok tuhaf olayların meydana geldiğini göreceksiniz. Birçok bilgide öğreneceksiniz. Bu bakımdan çok doyurucu bir kitap. Paradokslar ve bilim konusunda meraklı olanların eğlenceli bir vakit geçirmek için okuyabileceği bir kitap. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...