28 Kasım 2016 Pazartesi

Mezopotamya



Mezopotamya eski medeniyetlere ve ilklere yurtluk yapmış bir yer. İlk medeniyetin ortaya çıkması, sistemli bir din, kültür oluşması, yazının keşfedilmesi ile önemli bir yer. Kitapta sıralı bir mezopotamya tarihi sunuyor bize. Çok derine inmeden Sümerlilerin yazıyı keşfetmelerini, Akadların ticaret kolonilerini, Babil yasalarını, Asur kütüphanelerinin önemini gibi bir çok önemli konuyu ufak ufak size veriyor. Kitabın birinci kısmında sümer zamanında islam zamanına kadar ki tarihsel süreci anlatmakta. İkinci kısımda ise mezopotamya da tarım, ekonomi, din, sanat, mimari gibi kültürel ve bir medeniyeti oluşturan  bileşenler üzerine bilgiler veriyor. 

Yazar Sümerlileri anlatırken onların doğudan gelmediklerini savunuyor. Fakat dillerinin batılılar gibi değilde doğulular gibi eklemi olmasını da bir şey diyemiyor. Yapılan araştırmalarda Sümer öncesi bu bölgede birileri var mı sorusu karanlıkta. Bundan dolayı mezopotamya da gelmiş, daha önce ekip biçilmemiş bir araziyi geniş su kanalları ile donatmış, şehirler kurmuş, yazıyı keşfetmiş ve sistemli bir inanç sisteminin olması yazarın dikkatini çektiği gibi, düzenli ve disiplinli bir kavmin eseri olduğunu gösteriyor. 

Mezopotamya ilklere imza atmasının yanı sıra çok hareketli bir tarihe de sahip. Burada imparatorluktan, şehir devletlerine bir çok devlet ve millet sırasıyla geçmiş. Sürekli bir hareketin olduğu topraklar. Bir çok devlet kurulmuş ve yıkılmış. Fakat her zaman kültürü sürdürmeyi başarmışlar. Sümerlilerin kurduğu yüksek kültür, bir sonraki gelen için ana kaynak olmuş. Sümer kültürünü bu zamana kadar taşımışlar. Halen Sümer kültüründe kalıntıları günümüzde yaşamaya devam etmekte. Sümerlileri bu bakımdan okumanızı tavsiye ederim.  

Mezopotamyayı merak edenlere giriş kitabı olarak okunacak bir eser. Alfa yayınları serinin devamını umarım getirir. Eski çağ medeniyetleri hakkında daha fazla kitap yayınlanır. Merak edenlere önerebileceğim bir eser.

5 yorum:

  1. Tüfek , Mikrop ve çeliği okuyorum , tarih okumaya en temelden başlamak istedim , bu kitabı da not edeyim , tabii benden full tarihçi çıkmaz ama :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüfek, Mikrop ve Çelik bende kaç yıldır elimde bir türlü okuyamadım. Sorguladığı konu güzel ama kitabın içeriği nasıl bilmiyorum. Bu kitap genel bilgi edinmek için güzel bir kaynak. Sizi detaylarla fazla sıkmadan genel bilgileri sunuyor. Bu bakımdan okunabilir.

      Sil
  2. Hrouda'yı yazar olarak tanımıyorum. Ancak Almanların arkeoloji konusuna ciddi önem vermeleri sebebiyle kaliteli bir eser olduğuna inanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tanımıyordum fuar öncesinde gözüme takılmıştı öyle aldım. Kitaplarını biraz araştırdım diğer dillere fazla çevrilmemiş. Genel bilgi almak için güzel bir kitap. Kitap kısa ve ana bilgileri size sunuyor. Bu bakımdan giriş olarak güzel. Ama daha derine inmek istenirse başka eserlere geçilmesi gerekiyor tabi.

      Sil
  3. Ne kadar güzel bir blog dizaynınız var, bayıldım bu kitaplı bloga.
    Sizi de kahve yanı kitap bloguma beklerim. Sevgiler :)
    Sümerlilerle ilgili kaynakları mutlaka karıştırırım, aklımda bulunsun bu da, çok teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...