16 Aralık 2015 Çarşamba

Yıldızların Yaşamı ve Kara Delikler




Bizim yapımızın temeli yıldız tozudur

Evren içinde yıldızlar en merak uyandıran gök cisimlerinden bir tanesi. İnsanoğlu bilinçli hale geldiklerinden bu yana yıldızları izlemiş ve onlara anlam vermişler. Gecenin karanlığında gök yüzüne baktıklarında binlerce parlayan cismi görmek ve her gece onun altında yatmak onları büyülemiş. Yıldızlar eski çağdan bu yana insanların merakını celbeden cisimler olmuş. Bilimin ilerlemesi ile insanoğlunun bu merakı daha da artmış ve genişlemiş. Yıldızların nasıl oluştuğu, nasıl ışık saçtıkları ve ömürlerinin sonunda meydana gelenler halen bilim insanları tarafından merakla araştırılmaktadır. Termonükleer reaksiyonların, teleskop ve uzay teknolojilerinin gelişmesi ile yıldızlar  hakkında artık daha fazla şey bilmekteyiz.


Bir güneş enerjisini termonükleer reaksiyon ile sağlar. İçinde bulunan hidrojen atomlarının termonükleer olarak yanması sonucu helyum atomunu meydana getirirler. Enerjisi biten bir güneş genişleme evresine girerek büyür. Buna Kırmızı Dev diyorlar. Güneşin kütlesine göre ölme şekli var. Ben uzun zamandır merak ettiğim konu idi. Evrende farklı güneş çeşitleri var bunlar ne olduğu ile ilgili bu kitap beni aydınlattı. Bizim güneşimiz büyüklüğünde bir güneş, ölme evresine geldiğinde genişler genişler ve sonunda nova patlaması ile beyaz cüce dedikleri yoğun bir elektron güneşine dönüşürler. Sıcaklıkları halen çok yüksek olduğu için beyaz ışık saçmaya devam ederler. Sirius çiftli yıldızının gök bilimciler Sirius B yıldızının bir beyaz cüce olduğunu keşfetmişler.



(www.nasa.gov)
Bizim güneşimizden 5 kat daha büyük güneşler termonükleer yakma işlemini daha ileriye götürebilirler. Bu yıldız türleri ölmeye yakın zamanlarında yine Kırmızı SüperDev halini alırlar. Merkezlerindeki basınç o kadar büyük olur ki artık elektron ve proton birleşerek nötrona dönüşürler. En sonunda süpernova patlaması ile yok olurlar. Bu patlama nova patlaması gibi değil çok kuvvetlidir. MS 1000 dolaylarında böyle bir gözlem Çinliler tarafından yapılmış. Yıldız 1 yıl boyunca yoğun bir şekilde parlayıp yok olmuş. Nötron yıldızları, elektron yıldızlarından daha yoğun, küçük ve dönüş hızları daha hızlıdır. Bu yazıyı hazırlarken NASA'nın haberleri arasında Fermi uzay teleskopunun iki tane gama ışıması keşfettiğini açıkladığını okudum. Yıldızları ve evreni anlamak adına atılan büyük adımlar. Konu içinde geçtiği içinde paylaşmak istedim.


Evren o kadar büyük ki biz uzaklığı ışık yılı olarak veriyoruz. Bir ışık 1saniyede 300000 km yol almakta. Evrede yıldızların temelini atan bulutsu (nebula) denilen atomlardan oluşan yapılar var. Bunlar o kadar büyüktür ki bir ucundan diğer ucuna gitmek için bir kaç bin ışık yılı alıyor. Aynı şekilde gezegenler ve yıldızların büyüklükleri, galaksiler aklımızı zorlayacak kadar büyük olabiliyorlar. Evrende galaksilerin var olduğu bilgisi daha yüzyıl olmamış yeni bir bilgi. Daha önce sadece kendi güneş sistemimiz içinde var olduğumuzu düşünüyorduk. Sonra başka yıldızları, kendi galaksimizi ve sonra milyonlarca galaksi olduğunu evrende öğrendik. Resimde ki bulutsuların (nebula) ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Kara deliklerin keşfedilmesi ile birlikte ortaya bir çok teori ortaya atıldı. Ama halen tam olarak çözülmüş değil. Güneşimizin 50 katı büyük yıldızların çökmesi ile oluşuyor. Hacmi o kadar küçülüyor fakat yoğunluğu o kadar çok artıyor ki artık ışığın bile çekiminden kurtulamayacağı bir çekim etkisi meydana geliyor. Ben bir çeşit kara deliğin var olduğunu bilirken aslında birkaç çeşidinin olduğunu kitap anlatıyor. Kara delikleri okurken aklıma sürekli bu kara delikler neden var ve sonları ne oluyor diye geçirdim. Evren sonsuz olsa da etrafta binlerce kara deliğin olması ve sürekli evrende bulunan materyalleri kendine çekmesi evreni bir sona götüreceği düşünüyordum. Evren hiç bir şeyi nedensiz ortaya çıkarmaz. Kara deliklerin bir sonu olduğu ve evrene yeni parçacıklar saçtıklarını öğreniyoruz.

Kitap eski bir basım olmasına karşın her anlattığı başlık ile alakalı siyah beyaz bir resim koymuşlar. Bu bakımda çok hoşuma gitti. Bunun yanında galaksiler, kuarslar, evrenin yapısı, teoriler konusunda size bilgi veriyor. Anlatımı çok sade sanki bir yıldız belgeseli izliyormuşum gibi sırası ile size bilgileri sunmuş. Kitabın güncel bir baskısı yok. Baktım bu basımdan sonra bir kere daha basılmış ve ucuz şekilde sahaflarda bulunmakta. Benim aklımdaki soru işaretlerinin bir kısmını yanıtladı yıldızlar ile ilgili. Evreni ve yıldızları merak edenlere önerebileceğim bir kitap.

6 yorum:

  1. Kitap ilgi çekici :) Ancak eski bilimsel kitapları okurken acaba bu veri değişmiş midir? diye kendime sormadan edemiyorum, bilimle ilgili bir işte uğraşmadığım , güncel verileri bir sayısal bölüm mezunu kadar sıkı takip edemediğim için eski verileri doğru diye kabul edersem ve hep öyle kafamda yer ederse diye korkuyorum :) En iyisi bir eski, bir yeni okuyup karşılaştırmak sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Bilim eskisine nazaran artık daha hızlı ilerliyor kesinlikle. Ama bu tür kitaplar genelde popüler bilim olduğu için bilimsel olarak değerlendirmek tam doğru olmaz. Bunun yanında öğrendiğimiz veriler bilimsel olarak kullanmayacağımız için konu hakkında yeni kitapları okuyarak kendimizi güncelleyebiliriz. Bu kitapta eski bir baskı olsa da aslında genel konuları anlatıyor yıldızlar hakkın. Kitap ne zaman yazılmış, ben kitabı okurken NASA Fermi uzay teleskopu iki tane süpernova keşfettiği haberini okudum. Bugünde mesela Karadeliklerin tersi olan evrene parçacık yayan bir beyaz deliğin belirlendiğini. Belli bir süreklilikte bilimsel kitap okuyarak zaten karşılaştırmalı okumuş oluyorsunuz, onun için özellikle ona vakit ayırmaya gerek kalmaz diye düşünüyorum. Şöyle bir şey olabilir bir yazarın bilim kitaplarını çıkış tarihine göre okumak daha mantıklı çünkü yeni veriler ve yeni fikirler, değişen görüşler olabiliyor. Mesele stephen hawking, ama bu yanlışta anlaşılmaması gerekiyor. Bilim için bu çok doğal bir şey. Yeni veriler yeni fikirler ve teoriler ortaya çıkarıp eskilerinin silinmesini sağlıyor. Çok uzun bir cevap yazdım :D

      Sil
  2. okunur bu kitap :D diğerlerini yiyorum sanki :D bu arada Ursula'nın kitabını ne zaman görebileceğiz blogunuzda :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada görme ihtimaliniz yakın sürede yok. Siz yorumlarken hem bana gerek yok. Bizim yayın politikamız içinde romanlara yer vermiyoruz :)

      Sil
  3. Benim de ilgimi çeken bir konu aslında.Özellikle kara delikler çok ilginç.Kara delikleri kullanarak zamanda yolculuk yapmaya čalışan bilim adamları vardı:) Hala bu konuda araştırma yapılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kara Delikler evrendeki en ilginç cisimlerden bir tanesi. Bununla ilgili bir çok teori oluşturulmakta. Bunlardan bir tanesi de sizinde bahsettiğiniz gibi evren içinde yolcuk yapılabilecek bir kapımı diye soruyorlar. Gök Bilimi ve Uzay teknolojisi ilerledikçe daha çok şey öğreneceğiz. Kara Deliklerin aslında evren içinde bir yok edici değilde bir geri dönüşüm mekanizması oluşturduğunun kanıtları da ortaya çıkıyor. Bunun örneklerinden bir tanesi geçen aylarda keşfedilen Beyaz Delik.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...