17 Nisan 2016 Pazar

Okumadığınız İçin Teşekkürler



Kitabı geçen sene takip ettiğim bloglardan bir tanesinin önerisi ile listeme atmıştım. Anca okumak için fırsat bulup aldım. Yazar Hırvat olduğundan dolayı aslında bizim çevremize de yakın. Yugoslavya döneminde yaşamış sonrada parçalanmaya şahit olmuş. Kendisi savaş karşıtı tutumları ile de öne çıkmış. Zaten kitabı okuduğunuz bunu kendisi de dile getirmekte.

Kitap makaleler şeklinde oluşturulmuş bir eser. İçinde daha çok edebiyat dünyası ile ilgili yazılar bulunmakta. Dünyada gelişen edebiyat dünyasındaki olayları eleştirel, sorgulayıcı ve birazda hicivli şekilde yazmış. Bizimde arkadaşlar arasında bazen bahsettiğimiz günümüz romanları hakkında bazı şeylere yazarda örnekler vererek bahsediyor. Artık herkesin kolayca yazar olabileceğinin popüler kültürün bu alana fazlaca hakim olduğundan şikayetçi yazar. İyi bir edebiyat yapıtının bir yayıncı editörüne götürüldüğünde bu sebeplerden dolayı basılmayacağını söylüyor. İşin edebiyat yanının artık yok olduğunun ve kitabı bir bilgi kaynağı değilde bir meta haline getirdiklerinden şikayetçi.

Kitaptaki edebiyat ve kitaplar ile ilgili makaleler güzel olsa da diğer makaleler pek ilgimi çekmedi. Bazıların da sıkıldığım bile oldu. Kitap okuyan arkadaşlar ile sohbet ettiğimizde bizimde şikayetçi olduğumu ve konuştuğumuz konulara değiniyor. Bu konuda yalnız olmadığını fakat önünde de işin duramayacağını anladım ben. Kitap konusunda fazla bir şey diyemeyeceğim, benim alanımından farklı bir yerde. Tavsiye etmek konusunda da bir öneride bulunamayacağım. Ben beklediğimi tam bulamadım. Edebiyat eleştirisi, kitaplar hakkında yazılar okumak isteyenler bakabilir.

6 yorum:

  1. kitabı duydum hatta belki de okudum hatırlamıyorum :D göğü delen adam'a benzettim kapaktan ama okumadınızsa onu tavsiye edeyim , gerçi bir tarih değil ama :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi sürekli tarih okumuyorum ama ağırlığım o yönde :) Listeme attım kitabı teşekkürler

      Sil
  2. Beni de maalesef pek tatmin etmemişti bu kitap, beklentim biraz farklı yöndeydi sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok farklı bir şey bekliyordum aynı duruma düştüm. Fakat kitap tamamen kötü değil onu belirtmek gerekiyor.

      Sil
  3. İsmi benim de ilgimi çekmişti ama okumadım, yorumunuzdan sonra da pek bir şey kaybetmemişim diye düşündüm teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsminden farklı gerçekten anlattıkları. Değindiği bazı konular güzel ve bizimde dillendirdiğimiz hususlar. Ama diğer makaleler pek ilgi çekici değil ne yazık ki.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...