26 Temmuz 2014 Cumartesi

Karanlığı Aydınlatan Işıklar


Merhabalar

Bir anda ve bazı arkadaşlarımın desteklemesi ile bir kitap blogu açmaya karar verdim. Açma kararından önce çok düşündüm açsam mı açmasam mı diye ama sonunda açtım. Daha önce hiç bu tür bir yazma eylemine geçmemiştim umarım hem bana hem de okuyan arkadaşlara faydalı olur. Blogu açmamın bir sebebi de okuduğum kitaplar hakkında piyasada fazla bir bilgi olmamasından dolayı. Kitap sitelerinde bazen hiç yorum dahi yapılmıyor. Bu tür kitapları okuyan ya da araştıran insanların kitap hakkında fikir sahibi olması sağlamak.

Kendim hakkında; iyi bir okuyucu olduğumu düşünüyorum. Okuma hayatıma çok geç başlamış bir insan olarak ortalamanın üzerinde okumaya çalışıyorum. Her kitap delisi gibi bende zamanımı ve para mı kitaplara yatırıyorum. Geniş bir ilgi alanım var ama genel olarak tarih kitapları okumayı severim. Aslında benim okumalarım bir tür araştırma niteliğinde geçmekte. Bir konuyu okumadan önce o konu hakkında geniş bir araştırma yapmaya çalışırım. Okuyacağım kitapları inceler, yazarlarını inceler, konu hakkında makalelere bakarım ve en sonunda bir plan hazırlayarak okuma eylemine geçerim. 

Blogun ismi konusunda  biraz söz etmek gerekir büyük insanlara kendimizce saygımızı sunalım. İsim bir anlığına aklıma geldi ve bunun olmasına karar verdim (Burada yine bir arkadaşımın etkisi büyük tabi). Uluğ Bey Timurlular devletinin lideri ve çok iyi bir bilim adamıdır kendisi. Yaşadığı dönemde büyük dedesi Timur’un bilime verdiği değeri devam ettirmiş o günün en iyi rasathanesini yaptırmış. Tabi bu sadece rasathane değil içinde birde medresesi buluna bir yer. Burada o dönemde çok büyük Türk bilim insanları yetişmiştir. Bunlardan bir tanesi de Ali Kuşçudur. Uluğ Bey Rasathanesi artık yobazlığın baş gösterdiği bir zamanda karanlıktaki parıltıları gözlemleyerek bilimin ışığı ile çevresini aydınlatmak istemiştir. Bende insanların bulunduğu karanlık içersin de kitapların saçtığı aydığı gözlemleyerek bilinçlerini aydınlatmasından bir bağ kurarak blogun isminin Uluğ Bey Rasathanesi olmasını düşündüm. Bizde umarım yazdığımız yazılarla ışık saçabiliriz etrafımıza.

Bu kadar bahsetmişken hemen bir kitap önereyim. Adil Yakubov’un UluğBey’in Hazinesi kitabını okumanızı tavsiye ederim. Tarihi bir romandır. Benim sevdiğim kitaplardan bir tanesidir.




Rasathanemize gelen misafirlere hoş geldiniz diyorum. Bu araştırma gezisinden umarım zevk alırsınız.


12 yorum:

  1. İlk yazına ilk yorumu yapıyım bende:))hayırlı uğurlu olur nice yeni ufuklar açarsın umarım:))Bu yolda sana bol bol başarılar :))Daha çok okumak daha çok yazmak dileğiyle:))Bu arada mervekoroglu ben:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende arkeoloji kim diyordum :P Teşekkür ederim. Umarım yararlı yazılar yazarım.

      Sil
  2. Hayırlı blog yazmalar epichan :D -benim tebriğim sönük kaldı ya, neyse :'( Ben de beta, bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Beta, üzülmenize gerek yok bazen basit bir söz daha fazla şey ifade edebilir.

      Sil
  3. merhabalar :)
    harika bir blog olacağından hiç şüphem yok uluğ beyin rasathanesi'nden daha azı asla beklenmez :) hele Adil Yakubov gibi Cengiz Aytmatov'un hayran olduğu bir yazarın kitabını öneren bir blog yazarı asla kaçırılmaması gereken bir yarazarduır benim nazarımda :)

    şimdiden başarılar diliyorum epichan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum burada da teşvike devam ediyorsunuz :) Ben bu işte daha acemiyim bakalım ileride nasıl olacak göreceğiz. Amacına ulaşır ve beğenilirse ne mutlu bize.

      Sil
  4. Güzel bir aydınlanma bekliyoruz bu blogdan :) Tebrikler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum fakat bu beklentiler baskıyı artırıyor :)

      Sil
  5. Ilk yazıdan başlayarak okumaya başlıyorum. Bir geçikmelide olsa yeni kitaplar tanımak güzel olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım faydalı olabilirim size ve yeni kitaplar ile tanıştırabilirim.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...