28 Temmuz 2015 Salı

Atatürk'ün Almanya ve Avusturya Gezileri



Daha önce okuduğum Atatürk'ün Bana Anlatıkları ve Atatürk'ün Karlsbad hatıratı kitaplarından farklı bir bilgi bulunur diye bu kitabı aldım. Kitap nispeten bu iki kitabın anlatıklarının dışında olayların olduğu insanların çevresini biraz daha genişleterek bize anlatmış. 

Osmanlı heyetinin neden Almanya gittiğini, nasıl gittiklerini ve Almanya'ya  gidecek heyetin nasıl seçileceği konusunda tarihi bilgi sunmuş. Geri kalan Atatürk'ün hatıraları ile aynı nerede ise. Heyette bulunan Lütfi Simavi'nin bu gezi ile sunduğu rapor olayları biraz daha genişletmiş. Bu kitap daha sonra kitap haline getirilmiş. Atatürk'ün Bana Anlattıkların da ki bazı kişiler belirsiz idi. Bu kitapta onların kim olduğu tespit edilmiş. 

Karlsbad konusunda pek bir artı olarak bir şey yok. Mustafa Kemal Paşa'nın buraya niye gitmek istediği Lütfi Simavi'nin hatıratın bakılarak anlatılmış. Zaten hasta olmasından dolayı gitmek isteğini gerekli yerlere o dönemde bildiren Mustafa Kemal Paşa gerekli temasların yaptığını, bunun yanında dışarıdan da başka bir gözle Mustafa Kemal Paşa ile Enver Paşa arasındaki gerginliği ufakta olsa görebiliyorsunuz. Sadece Mustafa Kemal Paşa değil dışarıdan bakanlarda Mustafa Kemal Paşa'nın İstanbul da bulunmasını Enver Paşa'nın tehlikeli bulduğunu dile getirmiş.

Son olarak da Mustafa Kemal Paşa'nın Almanya gezisinde tanıştığı Alman ordusunda üst rütbede bulunan Mareşal von Hindenburg olan mektuplarını eklemiş. Alman ordusunun yenilmesinden sonra kurulan Alman Cumhuriyetinin daha sonra Cumhurbaşkanı olan Mareşal von Hinderburg ve o zaman Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk ile olan mektuplarında aradaki ilişkinin devam ettirildiği görülüyor. 

Kitap yeni bilgi konusunda fazla bir şey sunmasa da  bazı tarih içindeki ufak noktaları dolduruyor. Bu bakımda okumak isteyenlere sahaflardan ulaşabilirler. Baskısı yok kitabın. Yazarın daha önce Atatürk'ün Almanya Gezisi kitabı bu kitabın ilk hali ve hacim olarak daha az. İş Bankasından çıkan baskısı ile genişletilmiş bir baskı. Kitap yinede hacim olarak çok küçük. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...