24 Temmuz 2015 Cuma

Eski Türk Mitolojisi




Türkoloji araştırmaları dendiği zaman yabancılar arasında aklımıza gelen en ünlü kişi Jean-Paul Roux dur. Türk kültürü ve Moğollar üzerine bir çok araştırma yapmış. Orta Asyada kültüründe bir çok konuyu işlemiş ve Türkçe olarak bir çok kitabı çevrilmiştir. Mitoloji kitabı hangi yayınından çevrildiğini tam anlamadım. Çünkü kitapta ki orjinal ismi eserin Almanca verilmiş. 

Türk Mitolojisi olarak konuları başlıklar halinde incelemiş ve geniş bir kaynak vererek okuyucuya sunmuş eserde. Genel kabul edeceğimiz başlıklar, uzun uzadıya değilde konu hakkında bilgi vermek için yazılmış. Bu bakımdan biraz kaynaklardan toplama bir eser olmuş.

Türk tarihinde Gök (Kök) Türk Kağanlığı zamanında başlıyor. Çünkü kendisininde belirttiği gibi Hunların Türk olup olmadığı konusunda emin değil. Çinlilerin kaynaklarının Hunları Türk olarak nitelendirse de kendisi buna şüphe ile bakmış. Fakat Hunların içinde Türk boylarının elbette olabileceğini söylemiş. Burada bazı bilgilerin Moğol mu Türk mü olduğu konusunda da bir karara varamamış. 

Kitapta Türk Mitolojisi olarak genel bir bilgi aktarsa da bunun üzerine uzun uzadıya bir tartışmaya girmemiş. Buda basit sadece bilgi vermek için hazırlanmış bir eser niteliğinde olmuş. Türk Mitolojisi-1, Türk Mitolojisi-2, Türk Mitolojik Sistemi-1-2 okuduktan sonra bu eser bana çok hafif geldi. İlk bu eseri okusam daha iyi olacakmış konuya giriş olarak belli başlı başlıkların ne olduğunu okuyabilirdim. Direk daha geniş kitaplardan başlayınca bu eser hem bilgi hemde hacim olarak çok hafif geldi.

Kitap Türk Mitolojisini merak edenlerin okuyabileceği, anlatımının ağır olmadığı bir eser. Giriş olarak düşünülerek okunabilir. Fakat her okuduğunuza da doğru diyerek kabul etmemenizi tavsiye ederim. Sonuçta kaynaklardan toparlamış bir eser olmasına karşın, konular derinlemesine irdelenmiyor. Ne kadar Türkolog olsa da bazı konularda Hint-Avrupa düşüncesini aşamamış ne yazık. Konu hakkında fazla kitap bulunmadığından dolayı dediğim gibi giriş niteliğinde okunabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...