8 Temmuz 2015 Çarşamba

107 Kimya Öyküsü




Uzun sürede okuduğum yine kitaplardan bir tanesi. Yatakta başucumda yatmadan önce okuduğum güzel kimya hikayelerinden oluşan bir kitap. Bir kimyacı olarak birincisi çok beğendim kitabı. İkinci olarak bilmediğim çok şey öğrendim. Yazarların konuları anlatma tarzları ve tarihin içinden geçerek günümüze kadar gelmeleri çok güzel olmuş. 

Kitap hakkında konuşulacak olursak uzun uzadıya bir şey yazabileceğimi sanmıyorum. Denildiği gibi 107 kimya öyküsünden oluşan sizi kimyanın tarihine ve gizemine götürecek bir çalışma olmuş. İlk ana başlıkta bulunan Büyük Evin Sakinleri konusu; Periyodik Tabloda bulunan elementlerin macerasını bize anlatıyor. Bu bölümü okurken sık sık bu kitap Liseler ve Genel Kimya 1 dersinde okutulmalı diye düşündüm. Ben mesela elementlerin nasıl bulunduğunu ve ne işe yaradıklarını 1. sınıftayken çok merak edip araştırmıştım ama hocalar hepsi geçiştirmişti. Bu kitapta hepsi olmasa da bazı elementlerin nasıl bulundukları ve neden Periyodik Tabloda bulundukları yeri işgal ettiklerini çok güzel anlatmışlar. İnsanın aklından bu tür konuların çıkacağını sanmıyorum. İleride Akademide hoca olursam sınav sorularının bir tanesi bu kitaptan :)

Her bilim dalında olduğu gibi kimyada çok geniş bir bilim dalıdır. Bir kişinin bırakın Kimyanın tüm konularını bilmeyi Ana Bilim Dallarının alt başlıklarının tümünü bile bilmesine artık imkan yoktur. Kitapta bazı kimya dallarının tarih içersin de nasıl ortaya çıktığını da güzel bir hikayesel anlatımla bize sunmuşlar. 

Kitap içersin de bir çok ilginç konuya değinilmiş. Elementlerin bulunması, çeşitli birleşiklerin keşfi, çok az miktarda bulunan atomların tayin edilmesi, Elmas ve yine Elmas :), karbon birleşikleri neden farklı özellik gösterdiği, güneşin kimyası, uzaydaki gök cisimlerinin kimyasının ölçülmesi, radyoaktif maddelerin keşfi, yapay elementlerin nasıl oluşturulduğu aklım da kalanlar. Zira hepsini yazacak olursam içeriği buraya yazmış olacağım. 

Türkiye de yayınlanan bilim kitapları arasında Kimya genelde çok az yer tutuyor. Bu nedenle bu kitap önemli diye düşünüyorum. Sıkıcı ders notlarından ve hocaların sıkıcı anlatımından ziyada bu şekilde öğrenilmesi insanın aklında daha fazla şey kalacağını düşünüyorum. Meraklılarını da sevindirecektir. Kitap ne yazık ki artık basılmıyor. Tübitak için bilim ışığından ziyada  başka konular ile meşgul. Sahaflarda ucuza bulabileceğinizi düşünüyorum. Meraklısı ve bilimi sevenlerin hoşuna gideceğini düşündüğüm bir eser.

6 yorum:

  1. Güzel bir kitaba benziyor, keşke baskısı olsaymış. Yorumunuz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim çok hoşuma gitti. Sizin okumanızı tavsiye ederim. Sahaflarda bulabileceğinizi düşündüğüm bir kitap. Bende bir sahaftan almıştım. Bu aralar Tübitak bazı kitapları tekrar basmaya başladı. Belki bunu da basar ama bunları ne yapacağı belli olmaz.

      Sil
  2. itina ile not alıyorum o halde bu başucu kitabını...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Aslında tam başucu kitabı denemez. Kendimce yeni getirdiğim bir uygulama var. Bu şekilde makale halinde olan kitapları uzun uzadıya okumak yerine bir konu okuyup bırakıyorum. Buda akşam yatmadan önce bir makale yada işe gitmeden önce bir makale gibi oluyor. Böylelikle daha fazla zevk aldığımı fark ettim. Zira düz roman gibi okuduğum zaman bazı konuların arada unutulduğunu fark ettim.

      Sil
  3. Tam not alacaktım ki " kitap basılmıyor" uyarısı ile kaldım. Yinede aklımda bulunsun sahaflara yolum düşerse sorarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Sahaflarda bulacağınızı düşündüğüm bir eser. Çok nadir değil. 2 Ay önce İstanbul sahaflarına gittiğimde baya bir Tübitak kitabına rastlamıştım. Olmazsa internette de bulabilirsiniz.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...