30 Ekim 2017 Pazartesi

Trakya Kitap Fuarı



Bu yıl Çorlu Belediyesi ve ÇSO tarafından desteklenerek düzenlenen Trakya Kitap Fuarını ilk gördüğümde çok sevindim. Bir çok ilde kitap fuarı etkinliği oluyor fakat Tekirdağ da böyle bir etkinlik gerçekleşmiyordu. İki hafta önceden arkadaşlarla plan yapıp fuara ne zaman gideriz diye plan yaptık. Gün geldi fuara gittik ama karşılaştığımız manzara bizi şoka uğrattı.

Fuar yeri diğer şehirlerin fuar alanları kadar büyük değil Çorlu da bulunan. Daha önceden de iki fuarın bir arada yapılacağını duyurmuşlardı. Fuar alanına gittiğimizde fuar dağılımının daha çok yapı fuarına verilmiş. Arka tarafta ufak bir alan oluşturulmuş oraya da bir kaç tane stant açılmış. Kitapçıları da buraya yerleştirmişler. Gittiğimiz kitap fuarları, sahaf festivallerini düşünürsek yapılan organizasyon çok diplerde. Diyorsun ki hem belediyenin hemde fuarı yapan şirketin ilk etkinliği ama bu kadarda dibe doğru gider mi diye de düşünüyorsun. Tabi başta anlatmadım kitap fuarı olacak ama ne düzgün bir reklam nede katılımcı listesi vardı bir yerde. Kitapçıları gezmeye başladığımızda yapılan işin ne kadar berbat olduğunu daha da anlamaya başladık. Daha sonra bir stantta bir sahaf bulduk. Konuşmaya başladık ve işin aslında daha da vahim bir halde olduğu ortaya çıktı. Fuar alanına gelen büyük yayıncılar ilk gün mekanı gördükten sonra tüm kitaplarını toplayıp geri dönmüşler. Kalan kitapçılardan Kırmızı kedi, kaynak yayınları ve çamlıca yayınları vardı. Büyük firmalar gitmiş ve İstanbul'dan sadece bir sahaf etkinliğe katılmış. Fuar organizasyonunu yapan şirketin vaat ettiği imza günleri, sohbetler falan tabi ortada yok. Etkinlik kötü, indirimlerde zaten klasik %25 olduğundan pek bir şey yoktu. Çorluda bulunan AVM bile bunlardan daha iyi kitap fuarı organizasyonu yapıyor olması gerçekten üzücü. Şans eseri oraya gelen kitapçılardan aradığım Drizzt kitaplarından 4 tanesini buldum. 

Fuar nasıl olmalıydı diye gittiğim arkadaşla sohbet ettiğimizde aslında iyi bir potansiyele sahip olduğuna  karar verdik. Fuar mekanı diğer illere göre küçük olsa da tamamen kitap fuarına ayrılsa, Tüyap kitap Fuarı ile CNR kitap fuarı arasında bir tarihte yapılsa daha iyi olacağını düşünüyorum. Organizasyonun tabi daha planlı yapılması gerekiyor. Trakya bölgesinde bulunan tüm illerde reklam yapılmalı, konferanslar, imza günleri iyi planlanmalı. Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi, Çorlu Belediyesi ve ÇSO bu işe gerçekten desten verecekse biraz kesenin ağzını açmalı ve stant alanlarını fiyatlarını biraz aşağı çekmeli. Hatta sahafları getirtmek için yer-fiyat konusunda avantajlar sağlamalı. Organizasyon daha iyi oldu mu işe Trakya bölgesinde ki herkes fuara gelir ve güzel bir etkinlik olur. Ama böyle bir iş kamu parasını boşa harcamak ve yapmış olmak için yapmak için olduğu izlenimi veriyor. Önümüzdeki yıllar umarım daha iyiye gider.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...