13 Ekim 2015 Salı

Türk Mitolojisi



Türk Mitolojisi konusunda artık genel olarak sona yaklaştım. Bundan sonraki konu hakkında bulunan kitaplar ya baskısı tükenmiş, Türk boylarının zaman içinde değişmiş destan ve efsaneleri yada bazı yazarların araştırmaları kaldı. Diğer araştırmalar konusunda yazarların toparlama bir eser mi ortaya koyduğu, yeni bilgi ve belge sağladığı konusunda emin olmadığım için onları listeye eklemedim. 

Pertev Naili Boratav ünlü bir halk bilimci olmasından dolayı seçtim. Daha önceden de kafamda ismi nedense yer etmiş. 

Kitap daha önce okuduğum Eski Türk Mitolojisi kitabında ki gibi madde madde hazırlanmış. Çeşitli unsurlarda Mitolojide geçen maddeler verilmiş. Daha sonra bu maddelerin Türk Halk Kültüründe ki yerini açıklamış. En sonda da her maddenin sonunda kaynakça belirtilmiş. Bu kaynakçanın bu şekilde kullanılması ve mitolojide geçen konuları madde madde yazma işlemi sanıyorum yayın evinden kaynaklı bir sorun. Kitabın görünüşü sözlük gibi. Eski Türk Mitolojisi de aynı şekilde yazıldığı için yayın evinden şüphelenmeye başladım. 

Kitabın ismi Türk Mitolojisi olarak geçse de açıklamasında "Türklerin islam öncesi ve Türkiye dışındaki ülkelerde Türkçe konuşan halkların mitolojileri hakkında açıklayıcı bilgiler..." dese de kitap içinde bir çok maddede islam unsurları ile  açıklamış.  Genelini de halk inanışları ve kültürü ile maddeleri açıklamaya yönelmiş. Mitoloji ile efsane, destan ve halk inanışlarını karıştırmamak gerekiyor. Bunlar bir birine yakın olan şeyler olarak görünse de ince çizgi olarak ayrılmaktadır.

Yazar okurken beni çok şaşırttı gerçekten. Şuana kadar okuduğum hiç bir mitoloji kitabından rastlamadığım  görüşleri var. Örneğin Dede korkut kitabında geçen hikayelerden Deli Dumrul ile Azrail arasında geçen hikaye ve Depegöz hikayesinin Yunanlılardan Türklere geçtiğini savunmuş. Ne yazık ki açıklama olmadığı için yazılardan bu kanıya nereden vardığını belirtmiyor. Bunun yanında sürekli eski Türk inanışına Pagan deyip durmuş. Türkler doğa olaylarına tapmıyorlar ki Pagan olsunlar. Doğa olaylarını mukaddes sayarlar ve ona saygı gösterirler. Daha Türk İnançlarını araştırma konusuna gelmesemde, diğer mitoloji kitaplarında Türklerin Pagan olduğunu gösteren bir açıklamaya rastlamadım. 

En son olarak yazar Türkleri bir millet değilde etnik grup olarak tanımlamış. Kitapta beklediğim bilgi yoğunluğunu bulamadım Türk Mitolojisi bakımdan. Daha çok islam hikayeleri ve halk inançları çerçevesinde anlatmış. Öne sürdüğü bazı farklı düşünceleri detaylı olarak açıklasaymış daha iyi olacaktı. Fakat nedense bu yolla gidilmemiş.

6 yorum:

  1. okuma sisteminize hayranım , ne yazık ki hiç bir zaman bu kadar tutarlı olmadım , olamayacağım ..:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah siz benden daha fazla kitap okuyorsunuz. Bu konuda benden daha hızlısınız onun için üzülmenize gerek yok. Hem herkes akademik olarak bir konuyu okuması her zaman mümkün olmaz. Bilgi edinmek için belli başlı kaynakları okumak yeterlidir.

      Sil
    2. fazla kitap okumak mühim değil ama sizin sistemle okusam ben daha da yavaş okumak zorunda kalırdım sanırım , yine de her blogunuza baktığımda , tamam ben de okuyacağım kaynak diyorum ama..:(

      Sil
    3. Merak ettiğiniz bir konu varsa size yardımcı olabilirim kitap seçme konusunda. Tabi benim bilgim yettiği kadar. Önemli olan istemek ve okumak. Sonuçta siz sıkı bir okuyucusunuz.

      Sil
  2. Bahattin ögel'i de okumuşsunuz tebrikler :) ben alıp da okumaya korkuyorum, anlayamam, hakkını veremem diye ama blogunuzu okudukça şevkim artıyor okumak için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk çıktığında size haber vermiştim mutlaka edinin diye aklıma öyle kalmış. Eğer almadıysanız baskısı tükenmeden ilk önce edinin, sonra okuyun :) Biliyorsunuz bir daha ne zaman basarlar Allah bilir. Türk Mitolojisi 1-2'nin dili çok ağır değil ama uzun tabiki kitap bir roman gibi okuyamazsınız. Anlamama konusunda bence biraz kuruntu ediyorsunuz. Eminim ki anlamada bir sıkıntı çekmezsiniz.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...