8 Mart 2016 Salı

CNR Kitap Fuarı 2016



Geçen sene İstanbul'da yapılan Tüyap kitap fuarına gitmiştim ve oradaki tepkimi şu yazı ile belirtmiştim. Bu senede bizim ukitap sitesinden arkadaşlar ile buluşup hem sohbet hemde kitapçılar ile sahafları gezeriz diye sözleştik. Geçen cumartesi günüde gelen arkadaşlar ile buluştuk ve çok güzel bir gün geçirdik. Kitap okuyan insanlarla bir araya gelmek ve sohbet etmek çok keyifli oluyor.

Fuara gelirsek neden İstanbul'da yılda iki kere kitap fuarı oluyor sorusu aslında ne İstanbul'un metropol olmasından nede kültürel olarak aktif olmasından kaynaklanıyor. İş tamamen siyasi bir alt yapıya sahip. Zaten fuara giden arkadaşlar bunun sonuçlarını iki yönlü olarak göreceklerdir. Daha önce CNR Kitap Fuarına giden arkadaşlar pek keyifli bir fuar olmuyor demişlerdi. Bizde gittiğimizde gün boyu fuar çok sakindi. Tüyap'a ilk hafta hafta sonu gidildi mi ne halde olduğunu gidenler biliyordur. İkisi arasında dağlar kadar fark var bu bakımdan. Geçen sene yaşanan bazı olaylar neticesinde bazı yayınevileri bu sene gelmeme kararı aldıkları için ilginin de düşük olmasının başka bir sebebi. Tüyap'ın o kalabalığına, yazarlara, yayın evlerini gören insanlara bu fuar çok boş gelecektir. Orada başka dikkatimi çeken nokta ise gelen ziyaretçilerdi. Tüyap da biz sıklıkla ellerinde poşetler dolu olan, valizler, pazar arabaları ile gelip bunları dolduran insanlara çok rastlıyorduk. Bu fuarda katılımcılar bu bakımdan sönük geldi bana. 

Fuarda her zaman ki gibi pek bir indirim yoktu. Hatta bazı yayın evleri indirimleri düşürmüşler Tüyap'a göre. Yeditepe yayıncılık bazı kitapları 7-5 TL fiyat etiketi ile bir stant oluşturmuş. Buradan listemde olan kitaplardan aldım. Ötüken sanırım benim gezdiklerim arasında özel yayıncı olarak en fazla indirim yapan yayın evi %35. Tübitak zaten klasik %10 indirim yapıyor. Benim için en önemli olan TTK idi. Bu fuara daha çok kitap çeşitliliği ile katılmışlar %50 indirim. Bende tabi kaçırmadım bu fırsatı. Bundan başka diğer baktığım yayıncıların indirimleri gerçekten çok komik kaçıyordu. Hele ki sanal kitapçıların şu günlerde bahar kampanyası yaptığı günlerde bu tür indirimler onlara göre komik. Sahaf kısmından aslında baya bir umudum vardı bu fuar. Tüyap da sahafları gezememiştim. Burada bazı yayın evlerinin olmamasından dolayı genel olarak sahaf listesi çıkararak gittim. Ama ne yazık ki listemdeki hiç bir kitabı bulamadım. Sahaflar daha çok popüler kitaplar getirmişler fuara. Bunun yanında yinede Atlas Sahaftan güzel indirimli kitaplar aldım. Bizim grupta gelen arkadaşlar çok güzel aradıkları kitapları 5-10 TL buldular. Atlas sahafta hatta @Minlili ile karşılatık :) Daha sonra oturup sohbet edemedik fakat. Hiç kitap bulamamış halim bu işte :) En alttaki 2 kitap Bahaeddin Ögel'in Hun tarihi kitapları. Baskısı yoktu sonunda TTK bastı bende hemen aldım. Bekleyenler kaçırmasınlar sonra ne zaman basılır Allah bilir. Pembe 4 ciltlik kitap seti yine TTK'dan Kurtuluş Savaşı Günlüğü bunu da ilerleyen günlerde size tanıtacağım. Diğerleri seçiliyor zaten resimlerden. Tübitak dan iki kitap aldım diğerlerini sahaftan buldum. 

Büyük yayıncıların katılmaması, katılımların az olması aslında bizim işimize geldi. Bir arkadaşa sahafta satış yapmasına yardım ettim. Bizim arkadaşlar ile çok güzel sohbetler ettik, hep beraber kitapçıları ve sahafları gezdik. Kitap hakkında ve bir çok konuda uzunca süre sohbet ettik. Kitapçıların başında ve sahaflarda uzun uzun dolaşıp konuştuk. Bu bakımdan bizim için güzel oldu. Genel olarak fuar sönük geldi yukarıda bahsettiğim durumlardan. Yayıncılar olmasa da sahaflar için gidilebilecek bir fuar.



10 yorum:

  1. Bu kitap almamış halinizse aldığınız zamanı merak ettim. :))
    İnş. başka sefere uzun uzun sohbet etme fırsatımızda olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık indirim olayını kavradığımız için liste ile gidiyoruz fuarlara. Bundan dolayı kendime hakim olmaya çalışıyorum. Orada almak istediğin fakat indirim olmayan kitabı gördün mü yine almak istiyorsun. İşte bunları da toplar isem kitap almış olurum herhalde :) Tüyap'ın ilk senesi 2 kere gitmiş ve son gün artık kitapları taşıyamayıp kardeşimi aramıştım yoldan beni al diye :) Bir daha ki buluşmada sizi bekliyorum o zaman.

      Sil
  2. CNR cidden sönük kalıyor TÜYAP'a göre, ben de iki yıl önce gitmiştim. Aslında kalabalık olmaması daha iyi. Ancak insan aradığı kitabı bulamayınca veya kitabı bulup da yeterli indirimi yapmadıklarında da hoş olmuyor. Küçük bir fuar olmasının hem iyi hem kötü yanları işte...

    Ben sahaflardan kitap almamıştım ama şahane pullar satıyorlardı, onlardan almıştım. Bir de benim gittiğim seferde, Calibro'nun ve TEMA'nın standları vardı diye hatırlıyorum, Calibro standında ürünü deneyebiliyordunuz.

    Aldıklarınız arasından Mikrobun Keşfi bende de var, geçen ay okumaya başladım(maalesef düzenli okuduğumu söyleyemeyeceğim). Batı dünyasında mikrobun keşfini anlatıyor tabii, Doğu'nun mikrop hakkında bildiklerinden birkaç cümlede bahsediliyordu sadece, ama şaşmamak lazım aslında.


    İyi okumalar dilerim size!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüyap'a göre gerçekten sönük bir fuar. Ama dediğin gibi bunun artıları var. Daha rahat dolaşıp sohbet edebiliyorsun. Biz bir kitapçıda 1 saat sohbet ettik yazarlar ile. Tüyap da buna pek imkan olmuyor. Her yerden okuyucu fırlıyor :) Mikrobun Keşfini aslında D&R'da görmüştüm. Sonra almaya gittiğimde birisi benden önce davranmış. Yakın zamanda onuda bitirip yazısını yazmayı düşünüyorum. Dilekleriniz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. CNR kitap fuarını daha küçük olduğundan dolayı arka plana atıyorum sanırım. :D Ama bu cuma ben de gitmeyi planlıyorum, umarım çok kalabalık olmaz :D
    Kitap kuleniz de hem görüntü olarak hem de içerik olarak oldukça şık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınevleri için belki gidilmeye bilir. Gerçi benim takip etmediğim bazı yayıncılarda indirimler olmuş diğer arkadaşların yazısından okuduğum kadarıyla. Ama sahaflarda gerçekten iyi indirimde güzel kitaplar bulma şansınız oluyor. Biz bundan dolayı ilk hafta gidip bir sahaflara bakmak istedik. Tabi benim şansıma bir şey çıkmadı ama arkadaşlar güzel kitapları çok makul fiyatlara edindiler. Teşekkür ederim, her fuardan sonra öyle bir kule dikmeye gayret ediyorum :D

      Sil
  4. Blogun arka planı çok güzel olmuş, bayılıyorum bu tarz fotoğraflara *_* Fuarlar (en azından bana) bu kadar uzakken ve satıcıyla alıcı arasındaki aracıları kaldırıyorken kesinlikle fiyatlar daha tatmin edici olmalı ama indirimli 100 kitap yerine pahalı haliyle 10 kitap satmayı tercih eden çok fazla yayıncı var maalesef. Ve okurların çoğu (en azından bizim gibi bir kerede çok fazla kitap alan kişiler) internet fiyatlarına dikkat ediyorlar, ki çok da normal dünyanın yolunu o kitaplarla gidecek olan biziz sonuçta, ama yayıncılar bu lafa çok kızıyorlar, çok denk geldim.:) CNR'ın hoşuma giden yanı ise tenha olduğu için rahatça gezip sohbet etmek ve sahaflar kısmı. Atomaltı Parçacıklar benim de listemde. Güle güle okuyun hepsini. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen Tüyap fuarında aynı şeyi bende İmge standıntakine dedim ama bana bir sürü bahane saydı. Cağaloğluna gittiğimde 6:45'deki görevli kitap imlatanın 5TL geçmedini söylemişti. Ne olursa olsun dediğiniz gibi birici el satıcılar ve bu kadar pahalı kitap satılmaz. Sahaf kısmı diğerlerine nazaran iyiydi. Bende Atomaltı Parçacıkları oradan aldım. Bir tane daha Tübitak kitabı vardı ama şömini çok zarar görmüştü almadım sonra bir geldim onuda kapmışlar:) Sahaf birde çok ucuza satıyordu tübitak kitaplarını. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Cnr'a sanırım hiç gitmedim , bu yıl da gidemeyeceğim . Siz iki demişsiniz ama Beyoğlu Sahaflar Fuarı da var istanbul'da , sanırım bir sahaflar fuarı daha var ama onu çok iyi bilmiyorum . U kitapta gördüm buluşacağınızı , ben daha yeni olduğumdan katılma hakkım yok gibi geldi:) (yok yok şaka tabi aslında zaten gidemeyecektim ama gelmeyi isterdim )neyse Beyoğluna da gelin derim ben fakat bildiğiniz üzere ilk günler gitmekte fayda var , sona kalan dona kalıyor zira. Yine çok güzel bir kule yapmışsınız fuardan , keyifli bol birikimli okumalarınız olsun. Bir sonraki buluşmada da görüşmek kısmet olsun diyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahaf festivalleri kitap fuarları gibi olmadığı için onları saymadım. Bir beyoğlunda birde kadıköyde iki tane sahaf festivali oluyor. Onunla ilgili yazı yazmadım ama o konuda da dertliyim. Bir daha ki buluşmaya bekliyoruz o zaman. Bizim için herkes gelebilir kitap okuyan herkese açık buluşmalarımız. Teşekkür ederim okuma hızınıda artırmak lazım tabi bunları alıncada.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...